|
ŁOSOSIE I PSTRĄGI Islandia to raj dla wędkarzy. Rzeki i jeziora są pełne ryb, a łowi się przede wszystkim pstrągi i łososie. Można łowić też węgorze. Sezon dla łowienia pstrągów trwa od 1 kwietnia do 20 września. Na wiosnę pstrągi wędrują do morza, gdzie szybko przybierają na wadze, na jesieni płyną w górę rzek na tarło. W rzekach wolno łowić od 7 rano do 10 wieczorem, natomiast łowienie w jeziorach nie jest ograniczone w czasie. Największa liczba złowionych w jeziorze Mývatn pstrągów wyniosła 100 tys., z czego większość ważyła 3 - 4 kg, a w jeziorze Thingvallavatn łowi się również okazy 15 kilogramowe! Wędkarzy interesują jednak przede wszystkim łososie wędrujące w okresie tarła w górę rzek i potem wracające do morza. Sławny islandzki łosoś waży 2 - 6 kg, a nawet więcej. Sezon łowiecki trwa od 1 czerwca do 31 sierpnia. Na Islandii jest wiele rzek bogatych w łososie, dużo z nich znajduje się również w części południowo zachodniej. Np. bardzo obfita w łososie jest rzeka Ellidaár, prawie przed Reykjavíkiem lub Láxa na północ od tego miasta. Łowienie łososi to jednak bardzo droga przyjemność! Trzeba wykupić specjalną kartę rybacką tzw. licencję, a za jej brak płaci się słone mandaty. A kontrolować ma prawo każdy farmer. Kartę na łowienie łososi można nabyć w The National Angling Association, Bolholt 6, Reykjavík. Jeżeli zabiera się z sobą wędkę i odpowiednią odzież, to przy wjeździe należy przedłożyć celnikom zaświadczenie o dokonaniu dezynfekcji. Karty rybackie na łowienie pstrągów można kupić również na farmach położonych w miejscach, gdzie można wędkować albo na stacjach benzynowych. Prawa połowów należą do właścicieli terenów, przez które płyną rzeki lub znajdują się brzegi jezior. Wielu turystów jeździ do Islandii wyłącznie na połów łososi. Warto wspomnieć, że często tam przyjeżdżał m.in. Ernest Hemingway. Jaka to wielka przyjemność dla turysty - złowić łososia, upiec na miejscu na ognisku i zjeść! S.Z. | |