SKYR
Skyr jest narodową, mleczną potrawą Islandii, często wymienianą w literaturze tego kraju. Ponieważ sposób jego przyrządzania jest dość kłopotliwy, Islandczycy kupują go zwykle gotowy w sklepach. Tam gdzie nie ma mleczarni, gospodynie sporządzają skyr same.
A oto przepis na skyr dla ośmioosobowej rodziny:
10 litrów zbieranego mleka zagotować w temperaturze ok. 90° C, dać wystygnąć, jednak nie na tyle, aby było
zimniejsze niż mleko ze świeżego udoju,
oddzielne wymieszać jedną łyżkę stołową zwykłego twarogu z dwoma łyżkami stołowymi wystudzonego
chudego mleka i ubić na pianę,
pianę tę wymieszać z wystudzonym mlekiem, poczym dodać jedną kroplę podpuszczki serowej,
garnek przykryć wiekiem i dodatkowo płótnem, aby zapobiec ulatnianiu się pary z ostudzonego, ale
„krowiociepłego” mleka,
po upływie czterech, pięciu godzin, należy twaróg w garnku przekroić nożem na krzyż, aby serwatka mogła
podnieść się ku górze, a twaróg opaść na dno – dzięki temu zapobiega się skwaśnieniu twarogu,
garnek znowu przykryć wiekiem i zostawić na noc, przyjmując że mieszanie powtórzymy nazajutrz od nowa,
następnego dnia rano należy wszystko przetrzeć przez sito, serwatka spłynie z powrotem do garnka, a skyr jest gotowy.
Skyr spożywa się z dodatkiem pełnego mleka i zależnie od upodobań, z solą, cukrem, dżemem, owocami itp.
Smacznego!
|